De ce străinii au inclus Moldova pe lista de călătorii după pandemie. Cele 5 motive

14 Apr. 2021, 15:49
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Apr. 2021, 15:49 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Datorită campaniilor ample de promovare a Moldovei, profilul turistic al țării s-a remarcat pe plan internațional în ultimii cinci ani. Conștientizarea turismului experiențial oferit în Republică, precum și emoțiile generate în urma descoperirii valorilor culturale, istorice și naturale, reprezintă motivațiile actuale emergente pentru călătorii.

„Impactul activităților de promovare s-a transpus în cele peste 500 de publicaţii în reviste străine și platforme online, precum Gambero Rosso, Național Geographic, Vogue, CNN, BBC travel, Euronews, realizate în urma tururilor de presă și de familiarizare, cu participarea a peste 250 jurnaliști și formatori de opinie. Aceste realizări se datorează eforturilor echipei ANTRIM, care a beneficiat de sprijinul și expertiza Proiectului de Competitivitate, finanțat de USAID, Guvernul Suediei și Guvernul Marii Britanii – partenerul strategic al ANTRIM și industriei turismului din Moldova”,subliniază Diana Lazăr, Vice-Directorul Proiectului de Competitivitate din Moldova, scrie realitatea.md.

Rolul culminant al campaniei intitulate „Hora Mărțișorului”, a fost redat de către ANTRIM, în colaborare cu partenerul strategic al industriei turismului din Moldova, prin intermediul lansării campaniei de informare destinată presei internaționale.

„Din dorința de a crește comunitatea purtătoare de patrimoniu cultural imaterial, alinierea la campania Hora Mărțișorului a fost realizată ca o acțiune firească cu scopul de a accentua semnificația acestei tradiții naționale – ca simbol ce transmite un mesaj puternic de speranță și renaștere. Prin implicarea tradițională a echipelor ambasadelor Moldovei în străinătate, Biroului relații cu diaspora, comunităților de moldoveni din statele de reședință dar și prietenii Moldovei în străinătate, am celebrat Mărțișorul cu o serie de activități diverse menite să ne unească virtual într-o mare Horă a Mărțișorului”, a menționat Daniel Vodă, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, șef al serviciului diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa.

Potrivit reprezentanților ANTRIM, din dorința de a contribui în continuare la construcția notorietății brandului turistic de țară au fost alcătuite cinci motive pentru a adăuga Moldova în lista de călătorii post-pandemie, prin serviciul Cision PR, liderul global de popularizare a noutăților pe platforme online și imprimate: 

1. În Moldova, poți gusta cele mai bune vinuri întâlnite vreodată

O călătorie la cel puțin câteva vinării incluse în Drumul Vinului Moldovei ar trebui să fie pe lista dorințelor. Moldova oferă experiențe oenogastronomice remarcabile, de la mese rafinate și degustări de vinuri premiate la competiții internaționale, până la vinuri artizanale completate de bucatele tradiționale.

2. Ai ocazia să te bucuri de peisaje naturale deosebit de frumoase și poți trăi conceptul de slow-life 

Moldova își încântă vizitatorii cu istoria bogată și natura intactă. Grota Duruitoarea Veche formată sub influența de milioane de ani în urmă a Mării Sarmatice te vor face să te regăsești pe un platou de film similar celui din „The Lord of the Rings”, la fel ca peșterile medievale și mănăstirile sculptate în stâncile de la Orheiul Vechi și Saharna. Moldova este una dintre puținele țări din Europa în care oamenii încă mai pot experimenta o conceptul slow-life – o viață mai simplă, care implică practicile agriculturii durabile, ca un moment de relaxare pentru corp și minte.

3. Dacă îți place modul de viață activ – aici vei găsi activități potrivite

Vizitatorii dornici de aventură ușoară, pot alege o călătorie cu kayak-ul, drumeții prin păduri, un traseu cu bicicleta sau participarea la un maraton în pivnițele Cricova, galerie subterană inclusă în cartea recordurilor Guinness.

4. Poți vedea elemente din arhitectura și istoria sovietică

Anul acesta Moldova sărbătorește 30 de ani de independență. Cu toate acestea, o bună parte a complicatului trecut sovietic este în continuare vizibilă în arhitectura urbană, în special în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

5. Și de ce nu, să mergi într-un tur al caselor scriitorilor, pentru a descoperi mai multe din istoria Moldovei?

Descoperiți istoria modernă a Moldovei vizitând casele scriitorilor și artiștilor, transformate în muzee. Casa primului poet contemporan din Moldova Grigore Vieru din satul Pererâta, este un exemplu de arhitectură tradițională de la sat. Între timp, casa poetului rus Alexandr Pușkin din Chișinău, unde a fost exilat, este o mostră a istoriei urbane de la începutul secolului al XIX-lea.

Aici poți citi mai multe detalii despre noua campanie de promovare a Moldovei ca destinație turistică, lansată recent de Agenția de Investiții din Moldova.

Realitatea Live16 Iun. 2021, 18:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Iun. 2021, 18:02 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Documentele pentru obţinerea personalităţii juridice au fost deja înaintate la Secretariatul General al Guvernului de către Asociaţia Comunelor din România şi Congresul Autorităţilor Locale din Moldova.

În anul 2013, Asociaţia Comunelor din România şi Congresul Autorităţilor Locale din Moldova au constituit Consiliul Autorităţilor Locale din România şi Republica Moldova (CALRRM), iar colaborarea între cele două entităţi a fost extrem de bună, materializată printr-o serie lungă de înfrăţiri între localităţi din cele două ţări surori, scrie Adevărul.ro.

CALRRM este o entitate fără personalitate juridică, iar mai nou Asociaţia Comunelor din România a demarat procedurile pentru a obţine personalitatea juridică a Consiliului Autorităţilor Locale din România şi Republica Moldova. Documentele pentru oficializarea juridică a Consiliului sunt deja depuse la Secretariatul General al Guvernului, conform procedurilor.

„Este dorinţa comună a ACOR şi a Congresului Autorităţilor Locale din Moldova de a întări legăturile dintre noi, pentru că am reuşit deja peste 100 de înfrăţiri între localităţi din România şi Republica Moldova. O a doua componentă ar fi sprijinul pe care asociaţia noastră să îl dea pentru recunoaştere la nivelul Uniunii Europene şi să devenim membru afiliat. O a treia componentă este un transfer de cunoştinţe de bune practici dintre România şi Republica Moldova, pentru că din acest punct de vedere România este avansată în derularea de proiecte. Nu în ultimul rând, mai vizăm şi o componentă legată de implicarea activă pentru obţinerea de finanţare prin Granturile norvegiene. Avem în derulare un parteneriat cu Asociaţia Municipiilor din România, axat pe instruirea autorităţilor locale din România în domenii precum etică, transparenţă, incompatibilităţi şi conflict de interese. Am instruit 15 formatori care, la rândul lor, vor instrui 2.000 de reprezentanţi din 1.000 de comune şi 400 de municipii din România, plus cursuri cu autorităţi locale din Republica Moldova, a declarat pentru „Adevărul” Sergiu Ţâra, preşedintele executiv al Asociaţiei Comunelor din România. Sergiu Târa este, de asemenea, preşedintele Consiliului Naţional de Integritate.

Municipiul Bălţi, cea mai transparentă localitate din Republica Moldova

În echipa de formatori se află şi reprezentantul municipiului Bălţi, din Republica Moldova, localitate care a obţinut de patru ori la rând titlul de „Cea mai transparentă localitate din Republica Moldova”. Consiliul Autorităţilor Locale din România încearcă astfel să-i recompenseze pentru acest lucru pe primarul municipiului Bălţi, Renato Usatîi, şi pe alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale din Moldova.

Cooperarea dintre Asociaţia Comunelor din România şi Congresul Autorităţilor Locale din Moldova durează din anul 2013, iar întâlnirile dintre cele două structuri au loc la fiecare doi ani, în România sau Republica Moldova. Anul acesta, lucrările Adunării generale a CALRRM se vor desfăşura la Sibiu.